Facebook Badge


Monday, 6 August 2012

BAHAYA MELAKUKAN JUMPING KERETA !!!


Assalamualaikum..Entry kali nie adalah tentang bahaya melakukan jumping pada kereta.Mungkin ada segelintir daripada kita menganggap melakukan proses jumper adalah satu perkara yang biasa. Namun jika tersilap langkah, berkemungkinan ia boleh menyebabkan berlakunya kebakaran.
Sekiranya kita mahu melakukan jump start kereta, perkara utama yang perlu dilakukan adalah :
- Memastikan yang alat JUMPING tersebut betul-betul diiktiraf dan selamat digunakan.
- Kemudian hendaklah melakukan dengan tertib dan berhati hati.
kalu tak nanti elok elok nk jumping kereta dengan kita kita skali ter jumping nanti..
Boleh lihat gambar di bawah ini, apabila dua buah kereta melakukan proses jump start, secara tiba-tiba kedua-dua kereta mereka meletup dan mengakibatkan kerosakan enjin yang teruk.






PS : Nasib baik tuan punya kereta nie takde yang tercedera,so kepada pengguna kereta hati-hati la ye bile buat jumping kerete,Jangan nanti da terhantuk baru nak ertadah . =)

2 comments:

miss ct said...

Assalamualaikum...

berlaku kat malaysia ke? agak menakutkan.. apa pun..sepatutnya kita perlu ada ilmu untuk berbuat sesuatu..

Shafik Shakirull said...

Yap..kat malaysia jugak..yg paling pntg skali kite kne tau care nk jumping die la..n the pstikan alat jumping 2 d sahkn dan btol-btol elok.. :)